Navigációs menü
A  A+  A++
Tartalom rész kezdete

Hírek

A pénzügyi világtól nem félni kell, hanem ismerni az "ösvényeit"

Fontos feladat a társadalom, és kiemelten a fiatalok pénzügyi tudatosságának erősítése, amely hosszabb távon a források hatékonyabb felhasználásával a családok és az ország egészének gyarapodását egyszerre segíti - jelentette ki Balogh László  pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen tartott, ’Mit jelent a takarékosság a XXI. században?’ című konferencián.

A helyettes államtitkár előadásában kiemelte: a feladat egészét tekintve nemzetgazdasági jelentőségű, míg a pénzügyi ismeretek gyarapítása az egyes emberek, illetve háztartások szintjén ugyancsak megkerülhetetlen, hiszen segít eligazodni a pénzügyi piac egyre nehezebben értelmezhető, bonyolult, sokszor kockázatos termékei között.

"Szinte minden döntésünknek van anyagi vonzata, és pénzügyi döntéseink mindegyike kockázattal jár" - fogalmazott, leszögezve: a pénzügyi világtól nem félni kell, hanem meg kell ismerni az "ösvényeit", és ügyesen, felkészülten és körültekintően használni a lehetőségeit.

A magyar lakosság pénzügyi kultúrájáról szólva kijelentette: 2010-es és 2015-ös nemzetközi felmérések szerint hazánk az OECD országok középmezőnyébe tartozik. A magasabb elkölthető jövedelmek jelentősen csökkentették a családok pénzügyi sérülékenységét és ez jó hír, ám ez nem növelte automatikusan a pénzügyi tudatosságot - fejtette ki. Általános probléma a ciklikusság kezelése és a még erős „carpe diem” (a mának élni) szemlélet - közölte.

A takarékosság és pénzügyi tudatosság összefüggéseit elemezve elmondta: szakemberek szerint a váratlan helyzetekre 3-6 havi félretett jövedelem nyújthat biztonságos hátországot. E vélemény helyességét igazolja, hogy bár a koronavírus-járvány idején a lakosság 35 százalékának romlott az anyagi helyzete, ám nehézségeik áthidalására többnyire elég volt nagyobb kiadásaikról lemondani, illetve készpénzben lévő tartalékaikat mobilizálni. A hitelmoratórium komoly segítséget jelentett, a lakossági ügyfelek kétharmada élt vele - hangsúlyozta. Ám arra is felhívta a figyelmet, hogy ez csak átmeneti megoldás és a kormány tudatos, az adósok biztonságát szolgáló döntése volt immár csak a rászorulókra szűkíteni a moratórium korábbi alanyi jogú hozzáférését. Aki képes és tudja, annak most már érdemes visszatérnie a rendszeres törlesztéshez.

Mindez rávilágít az öngondoskodás jelentőségére is, melyben az OTP tavalyi felmérése alapján 2011 óta folyamatosan növekszik a lakosság tudatossága és aktivitása - húzta alá. Ezzel párhuzamosan viszont azok aránya is magasabb lett valamivel, akik otthon tartják spórolt pénzüket - tájékoztatott. A pénzügyi tervkészítés pedig még mindig nem a magyarok erőssége - tette hozzá.

A kormányzati intézkedésekről és azok eredményeiről szólva felidézte: 2017-ben fogadta el a Kormány a Pénzügyminisztérium kezdeményezésére a pénzügyi tudatosság erősítésére vonatkozó nemzeti stratégiát, mely 7 kiemelt célt fogalmaz meg, végrehajtása pedig 2 éves cselekvési programokon keresztül zajlik. A sikerek közül megemlítette, hogy ennek nyomán a közoktatásban a nemzeti alaptantervbe beépültek az új pénzügyi témák, míg a szakképzésben ma már kötelező tárgyként szerepel a pénzügyi és vállalkozási ismeretek. Emellett ingyenesen elérhető korszerű tankönyvek, munkafüzetek is megjelentek és jelentős lépések történtek az oktatási intézményekben a készpénzmentes fizetési módok széleskörű elterjesztése érdekében.

Az eseményen készült interjó megtekinthető itt:

Csatolt képek

További hírek