Tartalom rész kezdete

Hírek

Bank- és bankszámla váltás

2024. február 23. - Pénzügyi Navigátor

Mennyi az annyi? – Spóroljon a bankszámláján!

A bankoknak kötelessége minden év január 31-ig tájékoztatnia az ügyfeleiket az éves számlaköltségükről. A kimutatásban részletesen áttekinthetjük, hogy mennyit költöttünk banki szolgáltatásokra az elmúlt évben.

A bankszámla mindennapjaink része, azonban egy megváltozott élethelyzet vagy fizetési szokások alkalmával érdemes felülvizsgálni azt. A bankszámlánkhoz tartozó szolgáltatásoknak eltérő a díjazása, így egy testreszabott választással sokat spórolhatunk.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a lakosság szolgáltatásonként a legtöbbet készpénzfelvételért (27%) fizet, ezen felül a kifizetett díjak jelentős része a számlavezetéshez (26%), az átutaláshoz (18%), a bankkártyához (13%) és az SMS- értesítéshez (15%) kapcsolódik. Időről időre érdemes azonban megfontolni, hogy a meglévő bankszámlacsomagunk még mindig a legjobb-e az egyéni igényeinkhez képest. (Pl. valóban szükségünk van-e tranzakciónkénti SMS-értesítésre?)

A bank- és bankszámla váltást elősegítendő a jegybank Mennyi az annyi? – Spóroljon a bankszámláján! címmel indított fogyasztóvédelmi kampányt, amelyben bemutatja a tudatos számlaválasztás szempontjait, az egyszerűsített bankváltás menetét, a különböző profilú számlahasználók költségei közötti lehetséges különbségeket, valamint megtalálhatjuk az oldalon az MNB Bankszámlaválasztó alkalmazását.

Áttekintve a díjkimutatásunkat fontos, hogy

  • körültekintően mérjük fel saját igényünket;
  • gondoljuk át, mikor és mire használjuk bankszámlánkat;
  • használunk-e az adott bankszámlához bankkártyát, és ha igen, hogyan (például online vásárlásnál, vagy üzletekben);
  • valóban szükségünk van-e minden elérhető kapcsolódó szolgáltatásra;
  • tekintsük át ezen szolgáltatások díját!

Egy körültekintő váltással jelentős összegeket spórolhatunk!

További hírek