Tartalom rész kezdete

Hírek

Digitális biztonság

2024. március 1.

Teendők adathalász csalás esetén

 

Kibertámadások áldozatává bárki válhat, ezért fontos, hogy mindent megtegyünk bankszámlánk védelme érdekében. Ha pedig mindezek ellenére is csalás gyanúja merül fel, tudjuk, mik a teendőink és hova fordulhatunk segítségért.

 

Bankszámlánk védelme érdekében is a legfontosabb a megelőzés. Ahogyan egy lakás esetében a több ponton záródó biztonsági ajtó, az online fiókoknál a biztonságos hitelesítés az első.

Az alábbiak betartásával már sokat nehezítettünk a kiberbűnözők dolgán:

  • Mindig használjunk erős jelszavakat!
  • Jelszavainkat ne osszuk meg senkivel!
  • Ne írjuk fel könnyen megtalálható helyre!
  • Használjunk biometrikus azonosítást!
  • Használjunk kétfaktoros azonosítást!

 

Mit tegyünk, ha csalás áldozataivá váltunk?

 

Amennyiben úgy tapasztalja, hogy adathalász csalás áldozatává vált, a legfontosabb, hogy ne késlekedjen! Ha úgy véli, hogy olyan kibertámadás érte, amelynek során veszélybe kerülhetett a bankszámlája – például feltörték netbankos vagy mobilbankos fiókját vagy Ön által nem jóváhagyott tranzakcióval szembesül –, azonnal vegye fel a kapcsolatot bankjával, és jelezze a csalás gyanúját! Ellenőrizze az egyenleget és a számla történetet! Vizsgálja meg a bankszámlához társított, regisztrált eszközeit és bankolásra használt számítógépét, futtasson vírusellenőrzést, keressen ismeretlen alkalmazásokat. Amennyiben a bankkártyájához kapcsolódó visszaélésről szerez tudomást, mérlegelje bankkártyájának felfüggesztését vagy letiltását is.

 

További hasznos tudnivalókért kattintson a Pénzügyi Navigátor oldalára!

További hírek